Zoeken

Terug naar resultaatlijst

Alendroninezuur/Cholecalciferol Sandoz 70 mg/5600 IE, tabletten

Rubriek 1 van de bijsluiter:

1. WAT IS ALENDRONINEZUUR/CHOLECALCIFEROL SANDOZ EN WAARVOOR WORDT DIT MIDDEL GEBRUIKT?

Wat is Alendroninezuur/Cholecalciferol Sandoz*
Dit middel is een tablet met twee werkzame stoffen, alendroninezuur (meestal alendronaat genoemd) en cholecalciferol, bekend als vitamine D3.

Wat is alendronaat*
Alendronaat behoort tot een groep niet-hormonale geneesmiddelen die bisfosfonaten worden genoemd. Alendronaat voorkomt het verlies van bot dat bij vrouwen optreedt na de overgang (menopauze) en helpt het bot weer op te bouwen. Het vermindert de kans op botbreuken (fracturen) in de wervelkolom en heup.

Wat is vitamine D*
Vitamine D is een essentiële voedingsstof die nodig is voor de opname van calcium en voor gezonde botten. Het lichaam kan calcium alleen goed uit het voedsel opnemen als het voldoende vitamine D heeft. Er zijn weinig voedingsmiddelen die vitamine D bevatten. De voornaamste bron is via blootstelling aan zonlicht, waarbij vitamine D wordt gevormd in de huid. Naarmate we ouder worden, maakt onze huid minder vitamine D. Te weinig vitamine D kan tot botverlies en botontkalking (osteoporose) leiden. Ernstig vitamine D-tekort kan spierzwakte veroorzaken, wat tot vallen en een grotere kans op botbreuken kan leiden.

Waarvoor wordt dit middel gebruikt*
Uw arts heeft dit middel voorgeschreven om uw botontkalking te behandelen en omdat u kans heeft op vitamine D-tekort. Dit middel vermindert de kans op botbreuken van de wervelkolom en heup bij vrouwen na de overgang.

Wat is botontkalking*
Bij botontkalking worden de botten brozer en zwakker. Het komt vaak voor bij vrouwen na de overgang. In de overgang houden de eierstokken op met het aanmaken van het vrouwelijk hormoon oestrogeen, dat helpt het skelet van de vrouw gezond te houden. Botverlies en zwakker worden van de botten zijn het gevolg. Hoe eerder een vrouw in de overgang komt, hoe groter de kans op botontkalking.

In een vroeg stadium geeft botontkalking over het algemeen geen verschijnselen. Maar als het niet behandeld wordt, kunnen botbreuken het gevolg zijn. Hoewel botbreuken meestal pijn veroorzaken, kunnen breuken in de botten van de wervelkolom onopgemerkt blijven tot zij lengteverlies veroorzaken. Botbreuken kunnen optreden tijdens normale dagelijkse bezigheden zoals tillen, of bij licht letsel waarbij normaal bot niet zou breken. Botbreuken komen meestal voor in de heup, wervelkolom of pols en kunnen niet alleen leiden tot pijn maar ook tot aanzienlijke problemen zoals een gebogen houding (bochel) en verminderde beweeglijkheid.

Hoe kan botontkalking worden behandeld*
Naast behandeling met dit middel kan uw arts u aanbevelen een of meer van de volgende veranderingen in uw leefwijze aan te brengen om uw conditie te verbeteren, zoals:
 Stoppen met roken: Roken lijkt de snelheid van het botverlies en dus de kans op botbreuken te vergroten.

 Lichaamsbeweging: Net als spieren hebben botten beweging nodig om gezond en sterk te blijven. Overleg met uw arts voor u aan een trainingsprogramma begint.

 Evenwichtige voeding: Uw arts kan u adviseren over aanpassing van uw voedingspatroon en of u voedingssupplementen nodig heeft.

Een uitgebreide beschrijving van de werkzaamheid en mogelijke bijwerkingen van dit geneesmiddel vindt u in de patiëntenbijsluiter en samenvatting van de productkenmerken.

Patiëntenbijsluiter Samenvatting van de productkenmerken (SmPC) SmPC Datum van herziening van de tekst: Laatste gedeeltelijke wijziging betreft rubriek 4.4: 19 september 2019

Registratienummer: RVG 117968
Procedurenummer: NL/H/3578/001
ATC: M05BB03 - Alendronic Acid And Colecalciferol
Datum verstrekking handelsvergunning: 16 augustus 2016
Handelsvergunning houder: Sandoz B.V.
Veluwezoom 22
1327 AH ALMERE